### Percentage Change

There are four steps:

- Example 1. This year a weekly zone 4 travelcard costs £50, next year the same card is going to cost £60. Find the Percentage increase
- Example 2. This year my car is worth £4000, next year it will be worth £3000. Find the Percentage decrease in value

**(a)** the increase amount is

60 − 50 = 10

**(b)** the percentage as a fraction is

^{10}/_{50}

**(c)** 100 ÷ 50 = 2 (where 50 is the demoninator of the fraction)

**(d)** ^{10}/_{50} × ^{2}/_{2} = ^{20}/_{100} = 20%

So 20% increase in price

**(a)** the decrease amount is

4000 − 3000 = 1000

**(b)** the percentage as a fraction is

^{1000}/_{4000} = ^{1}/_{4}

**(c)** 100 ÷ 4 = 25 (where 4 is the demoninator of the fraction)

**(d)** ^{1}/_{4} × ^{25}/_{25} = ^{25}/_{100} = 25%

So 25% decrease in value.